Az épület főbb szerkezetei és rendszerei

Alapozás

Az épület alapozása kútalapokkal kiegészülő vízzáró lemezalap.


Teherhordó szerkezetek és falazatok

Az épület pincefalai szükséges szerkezeti vastagsággal és teherbírással készülő Leier LKF kéregfal vasbeton szerkezet, mely a terület adottságaihoz igazodó vízszigeteléssel lesz ellátva.

A pincetömbtől felfelé a teherhordó szerkezet Leier kéregelemes födém, a szükséges merevítő falakkal és magokkal.

A lakáselválasztó falak az előírt mértéket meghaladó hanggátló tényezővel (58 dB) 25 cm-es vastagságban készülnek.

A külső vázkitöltő falazat 30 cm vastag kerámia falazóelemből készülő téglafal szerkezet.

A lakószobák válaszfalai 10 cm vastagságú tégla falazatként kerülnek kialakításra kiemelten jó hanggátló tényezővel rendelkező Silka falazóanyagból, az egyéb válaszfalak szintén 10 cm vastag kerámia falazóelemből kerülnek kialakításra.

Padló

A monolit vasbeton födémeken úsztatott padló kerül kialakításra a szükséges lépéshang-gátlással és aljzatbeton vastagsággal. Az aljzatbetonra a vizes helyiségekben és az előszobában hideg, míg a lakótér többi részén melegburkolat kerül átlagosan ~ 1,5 cm vastagságban.

Tetőszerkezet

Alacsony lejtésű, a szükséges szerkezeti vastagsággal és teherbírással készülő monolit vasbeton zárófödém szerkezet, mely ásványgyapot hőszigetelést és antracit színű fémlemez fedést kap. A lapostetőkre hegesztett PVC szigetelés kerül, dűbelezett rögzítéssel.

Homlokzati anyagok

A homlokzat a homlokzati rajzok szerinti kialakításban 15 cm-es grafitos dryvit rendszerű hőszigetelést és nemes vakolatot kap. Az összes külső épülethatároló szerkezet maradéktalanul kielégíti az előírások és szabványok szerinti hőtechnikai előírásokat.

A korlátok biztonsági üvegezéssel készülnek.


Külső nyílászárók

3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel, acélmag merevítésű műanyag tokszerkezettel készülnek. Minden nyílászárónál kialakításra kerül az árnyékolás. Az ablakokra a vevő választja ki, hogy az alapár részeként redőnyt vagy zsalúziát szeretne tenni. Az árnyékoló RAL színe kötött. A nyílászárók belső könyöklőt és külső párkányt kapnak.

A közösségi területek különböző nyílászárói acél szerkezetű fém nyílászárók lesznek a terveknek és előírásoknak megfelelő biztonsági üvegezéssel illetve tűzgátlási követelménnyel.


Belső nyílászárók

A lakások belső ajtói utólag szerelt, HPL fóliás felülettel rendelkező szerkezetek.

A lakásbejárati ajtók esztétikus megjelenésű, a tűzvédelmi előírásoknak és a MABISZ elvárásoknak is megfelelő, több ponton záródó biztonsági zárral szerelt nyílászáró szerkezetek.


Gépészeti rendszerek

Az épület fűtését a teremgarázsban kialakításra kerülő gépészeti helyiségben elhelyezett, gázüzemű kondenzációs kazánok biztosítják. A lakások fűtése céljából radiátoros, magas fűtővíz hőmérsékletű rendszer létesül, amely igény szerint átalakítható padlófűtéses rendszerré a lakásokon belül. A helyiségek hőmérsékletszabályozása a fűtőtestekre felszerelt termosztátos szabályzó szelepekkel lehetséges. Minden lakás egyedi hőmennyiség mérővel szerelt.
Az épület vízellátását a teremgarázsban kialakításra kerülő gépészeti helyiségből oldjuk meg. Ide kerülnek elhelyezésre a melegvíz tárolásáért felelős HMV tartályok is. Minden lakás egyedi hideg- és melegvíz mérővel felszerelt. A melegvíz központilag lágyított víz lesz, így ennek használatával lehet kímélni a vízkőérzékeny háztartási gépeket. A hideg vizet nem kezeljük, azt a városi vízhálózatból nyerjük.
A mellékhelyiségekbe falba rejtett wc tartályokat építünk be. A kézmosók mindegyike hideg és meleg vízzel felszerelt csapot kap.
A lakások kialakításakor a split klímás hűtési rendszer csövezése előre beépítésre kerül (1 külső és 1 belső kiállás), hogy a hűtést az egyes lakásoknál a tulajdonosok opcionálisan és esztétikusan tudják megoldani.


Elektromos rendszerek

Minden lakás egyedi villanyórával és 3x16A elektromos energiaigénnyel kerül kialakításra. A további esetleges lakói energiaigény bővítés feltételei biztosítottak.
Minden lakásban elérhető lesz a rendelkezésre álló helyi kábel tv szolgáltatók csatlakozása, továbbá telefon és internet csatlakozás is rendelkezésre fog állni. Szintén minden lakásban lesz kaputelefonos kapcsolat.
Az egyes megközelítési pontokon (lépcsőházak, garázskapu, kerti kapu) proxy leolvasós beléptetési rendszer kerül kialakításra. A bejáratoknál, a garázsokban és a kertben a lakók számára nyilvános, a külvilág számára zárt kamerarendszer javítja a közbiztonságot.
A teremgarázsban minden gépkocsi-beálló és tároló egyedileg mért elektromos csatlakozási pontokat kap.
VÁLASZTHATÓ OPCIÓK

Szaniterek, burkolatok, kapcsolók

Az egyes lakásoknál a szaniterek és a burkolatok egy csomagként kezelhetők. Ez azt jelenti, hogy a lakáshoz tartozik egy érték, amely a fenti tételekre szabadon elkölthető. Ezzel szeretnénk a vevőknek megadni a szabadságot ahhoz, hogy a lakást a saját képükre formálják már az első pillanattól kezdve.

A szaniter és burkolat csomag kialakításakor figyelembe vettük, hogy:

- minimum 10 hidegburkolatból, 10 melegburkolatból, 3 szaniterből és 3 nyílászáróból lehessen választani

- a szanitereket a Ravak termékcsalád alapján áraztuk

- a kapcsolóknál a Schneider Asfora és Classic fajtákat tettük bele az árba

- a redőny vezérlését a Somfy házautomatika végzi


Fűtés

A lakás alapára radiátoros fűtést tartalmaz. Egyedi felár ellenében a fűtés átszerelhető padlófűtésre is.


Árnyékolás

Mind a redőny, mind a zsaluzia estében lehet szúnyoghálót kérni, amelyet a gyártó a tokszerkezetbe épít be.